Лого на страницата Подай ръка на различните деца
Кампания за разширяване на дневен център за деца с проблеми от аутистичен спектър Дъга

18.02.2019

Подай ръка на различните деца
Успяхме!
От днес си имаме НОТАРИАЛЕН АКТ.
На 08.02.2019 г. сдружение „Асоциация Аутизъм“ стана собственик на мечтаното от всички нас място за разширяването на Дневен център за деца с аутизъм „Дъга“.
Скоро очаквайте подробности!
Благодарим ви, приятели!

27.06.2018

Подай ръка на различните деца
Добри новини, приятели!
Днес направихме първата голяма крачка към успешния край на нашата кауза - беше подписан предварителен договор за закупуването на мечтаното от нас място, необходимо за разширяването на Дневен център "Дъга".
Сега трябва да оставим специалистите да направят нужните проверки и да бъдат изготвени всички необходими документи, за да можем да пристъпим към реализацията на нашата мечта.
Многото мина - мъничко остава!
Благодарим ви, че сте с нас!

15.05.2018

Ability Day
Денят на способностите София ще преобрази пешеходната част на бул. "Витоша" на 18 май 2018 г.
От 15.00 до 20.00 ч. между ул. „Солунска“ и ул. „Узунджовска“ всеки ще може да подкрепи подписката на Национална гражданска инициатива 7000. И не само.
Защото заедно можем всичко!
Ние ще увеличим възможностите ни да общуваме и да се забавляваме заедно. На уреченото място на Витошка ще можете да се срещнете с:
ЗНАЧ(К)ИМИ – защото всяко малко нещо е значимо, а сред най-значими са моментите, когато се учим един от друг – да се ценим и познаваме. В шатрата „Знач(к)ими“ ще срещнете младежите от Светът на Мария и Асоциация Аутизъм, които ще ви научат как да си направите значка или да си нарисувате камъче.
ЩУРИТЕ ГЛАВИ – представете си, че сте Алберт Айнщайн само за момент. В шатрата "Щурите глави" от Глобална инициатива в психиатрията-София ще ви помогнат за това и ще запечатат този момент на снимка - за да може да я споделите с приятелите си. А докато се снимате, се замислете – достатъчно гениални ли сте, за да се изплезите и да не ви помислят за ненормален.
ВЪЛШЕБНИЦИТЕ НА LUMOS и СОЦИАЛНО КАФЕ – майстори дърводелци, колекционери на таксита, артистични творци художници и редящи 3D пъзели, дори готвачи и баристи – запознайте се с младежите вълшебници от Lumos и социално-ангажираните ученици от Интеракт клуб София-Тангра към Първа английска езикова гимназия. В тази шатра ще ви въвлекат в света на творчеството и вълшебствата – за да се уверите, че сами творим света, в който живеем.
ДОБРО БЕЗ КРАЙ: СУПЕРГЕРОИТЕ – дали е възможно винаги да бъдем супергерои – не знаем, но знаем, че винаги е възможно да правим добро. В тази шатра за 5 минути ще можете да се „преоблечете“ като Железния човек, Тор или Спайдърмен, а ние ще ви подарим снимка за спомен. Всеки може да е герой –в собствения си живот и в живота на другите!
Защо Ден на способностите? – Защото вярваме, че е важно да празнуваме уменията и способностите ни – да се учим един от друг, да творим заедно, да мечтаем и да оценяваме всичко, което животът ни е дал.
Само затова ли? – Не, не само за да празнуваме. А и за да се превърнем в герои. В героите, от които 7000 души в България и техните семейства имат нужда, за да упражняват правата си и да вземат решения в собствения си живот. Поне 7000 са хората у нас, които са поставени под запрещение, заради това, че имат някакво интелектуално или психично-здравно затруднение. Запрещение идва от думата запретен, която означава забранен. Хората, поставени под запрещение, на практика са забранени, зачеркнати. Те не могат да вземат никакви решения за себе си. Цялата им воля и същност са подменени, като властта върху живота им е поставена в ръцете на някой друг. Националната гражданска инициатива 7000 цели приемането на закон, който ще направи тези хора главните герои в техния собствен живот.
=======
Организатори на събитието са: Български център за нестопанско право-БЦНП, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения БАЛИЗ, Глобална инициатива в психиатрията-София (Комплекс за психичноздравни услуги), Асоциация Аутизъм, Фондация „Светът на Мария“ и Фондация „Лумос“.
Денят на способностите София 2018 се провежда под патронажа на Кмета на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова.
С участието на: Интеракт клуб София-Тангра към Първа английска езикова гимназия.
С подкрепата на: Right Rental, Балдаран.

10.05.2018

Неусетно отмина още една година и дневен център за деца с аутизъм "Дъга" отпразнува своя втори рожден ден! През изминалата година нашите деца станаха по-големи и по-спокойни; техните терапевти - по-уверени и оптимистични, а всички ние достигнахме съвсем близо до голямата крачка - разширението на дневния център.
Честит рожден ден, Дневен център "Дъга"! Благодарим за всеотдайността и грижите за нашите деца!
И както често казваме помежду си - все напред и нагоре! Много поводи за усмивки и победи!
Бъдете здрави!
Рожден ден Дъга

02.04.2018

Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър
Както всяка година, на този ден Асоциация Аутизъм отбеляза Световния ден за повишаване на информираността на обществото за аутизма. Информационният ден се проведе в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър. Гостите имаха въможността да гледат филма "Мария и аз", любезно предоставен от "Институт Сервантес".
За тазгодишната информационна кампания са подготвени флаери. Ето един от тях:
Информационна кампания - 2018

27.12.2017

РОШ България
Фирма "Рош България" в партньорство със сдружение "Асоциация Аутизъм" организираха коледен базар в подкрепа на деца с аутизъм. Всички служители на фармацевтичната компания се включиха в благотворителната акция и закупиха празнични играчки и картички, направени от деца и младежи, подпомагани от "Асоциация Аутизъм".
Инициативата е част от дейностите на "Рош България" в подкрепа на "Асоциация Аутизъм", като освен доброволния ангажимент на служителите на компанията, "Рош" предостави и финансова помощ в размер на 20 000 лева за подпомагане работата на дневен център „Дъга“.
Добротворческата кампания на "Рош България" се присъединява към подкрепата на Столична община за същия проект – разширяване базата и дейността на център "Дъга". "Рош България" с голямо желание подкрепя подобни инициативи, които откликват на нуждите на деца с подобни затруднения и изграждат разбиране, толерантност и бъдеще за тях и техните семейства.
Благодарим ви, "Рош България", за помощта и съпричастността!

27.12.2017

ДАЙС Софтуер
Служителите на фирма "Дайс Софтуер" посветиха Коледата си на нашата кауза!
Благодарим на:
Анелина Гювийска, Анелия Брезоева, Антон Филипов, Владислав Димитров, Даниел Попов, Емил Петлешков, Емилия Божкова, Камен Шапкаров, Марина Павлова, Мая Иванова, Мирена Михайлова, Таня Иванова и Христо Русев.
Всеки от тях е дарил по 70 лв. за разширяването на Дневен център за деца с аутизъм "Дъга".
Общо, събраната сума е 910 лв.
Благодарим ви, приятели!

22.12.2017

Езикова школа Британика
Филиалите "Плиска" и "Лозенец" на училища "Британика" също се присъединиха към нашата кауза!
Всяка Коледа всеки филиал на училища "Британика" избира кауза, която да подкрепи заедно с децата, обучаващи се там, и техните семейства.
През тази година филиалите "Лозенец" и "Плиска" избраха да помогнат на нашата кампания "Подай ръка на различните деца".
"За нас, всъщност, различни деца няма - те всички са деца и заслужават любов, внимание и възможност за образование и развитие." - казват те.
След обсъждане каква е каузата и защо трябва да се помогне на децата с аутизъм, децата от "Британика" са се включили с огромно старание и ентусиазъм в провеждането на Благотворителен базар с коледни картички и подаръци, организиран от двата филиала. Те са изработили различни неща, за да помогнат за събирането на повече средства за каузата. В предколедната работилничка са участвали всички - от най-малките, 5-6 годишни, деца до най-големите, заедно с техните семейства.
В резултат на тази кампания, с много любов, грижа и ентусиазъм е събрана сумата от 663 лв. в помощ на нашата кауза!
Благодарим на всички за помощта и съпричастността! Весели празници!

28.11.2017

Лицата на града
Коледно ли ви е вече? Как да не бъде с този сняг и коледна украса по улиците?! :)
А какво ще кажете за един много симпатичен коледен базар тъкмо преди Коледа? :)
Лицата на града ще разкажат Коледната си приказка на 16 декември в клуб Switch. "Градският Коледен базар", организиран от тях, ще постави началото на редица събития, посветени на всичко българско, в които, наред с красивите дизайнерски дрехи, бижута, керамика, органична козметика, бира и храна, ще има място и за благотворителност.
Този път каузата на "Лицата на града" е посветена на децата, защото, както казват те, "те са тези, които ни карат да се връщаме в спомените си за красивата семейна Коледа".
Градски Коледен Базар
Приходите от благотворителните щандове ще бъдат разделени между Фондация "Усмивка за Африка" и нашата кауза за разширяване на Дневен център "Дъга".
И така - 16.12.2017 г., 11:00-20:00 часа, клуб Switch, "Градски Коледен базар".
Елате! Ще бъде весело! :)

27.11.2017

Ако случайно сте се разхождали около касите за продажба на билети и абонаментни карти на Център за градска мобилност ЕАД, вероятно сте се натъкнали на това:
Постер
Да! Това са нашите деца и нашата кауза!
Благодарим на Столична община и Център за градска мобилност за помощта!

05.10.2017

Ability Fest Sofia 2017
Знаете ли какво е Макатон? Макатон е жестомимичен език, който помага на невербалните лица с проблеми от аутистичен спектър да комуникират. А знаете ли какво е Макатон-маратон? :)
Ако искате да разберете това и много други неща, свързани с начина на живот, уменията и възможностите на лицата със специални потребности, елате на първия Ability Fest Sofia 2017 - фестивал на способностите и предизвикателствата, който ще се проведе на 08.10.2017 г. от 11:00 до 17:00 часа в Ларгото на София (големия подлез при метростанция Сердика).
Фестивалът ще покаже уменията на хора с различни затруднения и ще предизвика посетителите да тестват своите способности чрез специални игри, препятствия, лабиринти, работилници.
Терапевтите от дневен център "Дъга" ще ви запознаят със системата Макатон чрез забавната игра "Макатон-маратон", а младежите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър ще ви очакват, за да се запознаете, поговорите и да направите заедно значки за информираност по въпросите на аутизма.
Казват, че в неделя ще вали... Затова елате с нас на Фестивал на закрито - Ability Fest Sofia 2017 - фестивал на способностите и предизвикателствата, 08.10.2017 г. от 11:00 до 17:00 часа в Ларгото на София.
Повече информация за организаторите, програмата и гостите на Фестивала можете да получите на Фейсбук страницата на събитието.

09.05.2017

ЧРД, Дъга!
Днес в дневен център "Дъга" имаше празник - с торта, песни, танци и усмивки! Децата играха с пирати и принцеси, и се срещнаха отново с любимото на всички конче Изидор.
Всичко това се случи, защото днес център "Дъга" порастна с една годинка!
Честит рожден ден, "Дъга"!
Честит празник на целия колектив на център "Дъга"! Бъдете здрави, спокойни, сплотени и креативни! Благодарим ви, че се грижите ежедневно и всеотдайно за нашите деца!
Ето и няколко снимки от празника:

03.04.2017

Асоциация Аутизъм Ако вчера сте имали път към Борисовата градина в София, няма как да сте пропуснали нашия празник. :)
По повод световния ден за информираност по въпросите на аутизма, сдружение "Асоциация Аутизъм", с подкрепата на зумба любимците Слав и Деси и винаги помагащите ни доброволци от БЧК, организира спортен празник на площадка "Слончето", на който малки и големи се надбягваха, участваха в щафетни игри, теглиха въже, а за не дотам спортните натури беше подготвена великденска работилничка.
Ние всички се забавлявахме много!
Надяваме се да сме изпълнили, поне в малка част, основната идея на деня за информираност по въпросите на аутизма - да покажем, че лицата на аутизма не са страшни, че могат да бъдат добри приятели и тяхното приемане в обществото няма да навреди на никого.
Благодарим на всички, които се забавляваха с нас!
Ето и няколко снимки: